Fastelavnsboller med creme, chokolade og æble

I weekenden fik jeg bagt disse lækre fastelavnsboller, og de blev i den grad vellykket. Selve dejen har en dejlig krydret smag af kardemomme og citrus, og så har cremen fået en nærmest karamelagtig smag på grund af kokossukkeret. Jeg puttede lidt fuldkornsmel i dejen for at give den lidt mere tekstur, men det kan man sagtens udelade, hvis man ikke er til det. De er i hvert fald dejlig bløde, snasket og søde – lige som en fastelavnsbolle skal være.

Ingredienser: 

Dejen

  • 1,5 dl mælk (jeg brugte minimælk)
  • 30 g smør
  • 25 g gær
  • 1 tsk kardemomme
  • Skal fra 1 appelsin
  • Skal fra ½ citron
  • 2 spsk sukker (tilsæt gerne lidt mere, hvis du vil have en sødere dej)
  • ½ vaniljestang (kornene herfra)
  • 2 æg
  • 200 g fuldkornsspeltmel
  • 1 knivspids salt
  • Ca. 300 g hvedemel

Cremen

  • 3 dl minimælk
  • 2 spsk kokossukker
  • 1 spsk sukker
  • ½ vaniljestang (kornene herfra)
  • Saften fra ½ appelsin
  • Skal fra ½ citron
  • 3 æggeblommer
  • 2,5 spsk majsstivelse

Andet 

  • ½ æble skåret ud i små mundrette stykker og vendt i kanelsukker
  • 100 g mørk chokolade
  • 100 g mælkechokolade

Fremgangsmåde:

  1. Start med at lave dejen. Mælken lunes i en gryde og tages af varmen. Tilsæt smør og rør rundt, indtil det er smeltet. Tilsæt gæret og rør rundt, indtil det er opløst. Hæld blandingen over i en ren skål.
  2. Knus vaniljekornene med sukkeret for at fordele vaniljekornene.
  3. Tilsæt kardemomme, appelsinskal, citronskal, vaniljesukkeret og æg. Rør rundt.
  4. Tilsæt fuldkornsspeltmel og salt. Rør rundt.
  5. Tilsæt hvedemel lidt af gangen indtil du får en lækker smidig dej. Det kan være, at der skal mere eller mindre i.
  6. Ælt dejen godt og stil den til hævning lunt i 45 minutter.
  7. Imens dejen er til hævning laves cremen. Put kokossukker, sukker, majsstivelse, vaniljekorn og æggeblommer i gryden. Pisk godt sammen. Tilsæt mælk og lad det langsomt koge op (husk at røre rundt hele tiden, så den ikke brænder på).
  8. Når cremen har fået den rette tykkelse, så tilsætter du appelsinsaft og citronskal. Smag til. Cremen bliver lidt tyndere, når du tilsætter saften, men den bliver fast igen, når den køler af.
  9. Lad cremen køle af.
  10. Når dejen har hævet færdig, så skal du dele den i 10 lige store stykker. Rul stykkerne forholdsvis tyndt ud med en kagerulle – cirka ½ cm tykkelse.
  11. Læg 1 spsk creme i midten sammen med 1 stykke chokolade og 1 stykke æble vendt i kanelsukker. Jeg lavede halvdelen med mælkechokolade og resten med mørk chokolade. Fold hjørnerne ind over fyldet og klem dejen godt sammen, så der ikke kommer noget creme ud.
  12. Læg fastelavnsbollerne på en beklædt bageplade og lad dem efterhæve i 30 minutter.
  13. Pensel dem med mælk og bag dem i 10-15 minutter ved 200 grader, indtil de er gyldne og stadig let bløde.
  14. Når bollerne er kølet af, så skal du smelte den resterende chokolade og smøre det på toppen. Pynt med krymmel, frysetørret bær, nødder eller andet lækkert.

Og servér!

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *