Moussaka

Jeg elsker det græske køkken, og især sådan en moussaka med kartofler og aubergine – det er altså altid et hit. Det er skøn hyggemad, når det er bedst. Jeg lavede den i weekenden, hvor vi fik gæster, og så serverede jeg en grøn salat og hjemmelavet hvidløgsbrød til. Den er dejlig krydret og cremet – og så passer den perfekt til et glas rødvin. Retten tager lidt tid at lave, men det er det værd – en perfekt ret til weekenden.

Ingredienser til 4-6 personer:

Kødsovsen 

  • 1 spsk olie
  • 2 løg (finthakket)
  • 2-3 hvidløg (presset)
  • 500 g hakket oksekød
  • 4 spsk tomatpuré
  • 1 tsk kanel
  • 3 tsk oregano
  • 1 tsk allehånde
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk sukker
  • 1,5 dl rødvin
  • Salt og peber

Fyld

  • 2 aubergine (ca. ½ cm tykkelse)
  • 1 spsk olivenolie
  • 3-5 mellemstore kartofler (i meget tynde skiver)
  • Salt og peber

Béchamelsauce 

  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • ca. 4 dl mælk
  • Friskrevet muskatnød
  • Salt og peber

Andet

  • Revet ost

Fremgangsmåde:

Kødsovsen

  1. Start med at lave kødsovsen ved at varme olie op i en gryde. Tilsæt finthakket løg og presset hvidløg og lad det svitse et par minutter, indtil løgene er gennemsigtige og bløde.
  2. Tilsæt kødet og brun det af. Tilsæt tomatpuré og krydderierne. Rør godt rundt.
  3. Tilsæt rødvin og lad sovsen simre i 20 minutters tid.

Fyld

  1. Imens forberedes resten. Skære aubergine ud i skiver, ½ cm tykkelse, og læg dem på en beklædt bageplade. Hæld lidt olivenolie over og salt og peber. Bag dem i 10 minutter ved 180 grader til de er bløde.
  2. Skær kartoflerne ud i meget tynde skiver. Gerne på et rivejern el.lign.

Béchamelsauce 

  1. Lav dernæst béchamelsaucen ved at smelte smør i en gryde.
  2. Tilsæt mel og pisk grundigt.
  3. Tilsæt mælken under omrøring, indtil saucen er lind. Fortsæt med at piske indtil saucen begynder at tykne.
  4. Tilsæt lidt friskrevet muskatnød og salt og peber. Smag til.

Moussakaen 

  1. Når kødsovsen har simret færdig, så skal retten samles. Smør et ildfast fad og start ud med at fordele et lag af kartoffelskiver. De skal overlappe hinanden. Ovenpå fordeles halvdelen af aubergine skiverne.
  2. Kom alt kødet ovenpå og fordel det ud.
  3. Fordel et lag kartoffelskiver ovenpå og resten af aubergine skiverne.
  4. Hæld béchamelsaucen over og slut af med lidt revet ost på toppen.
  5. Bages i ca. 40 minutter ved 175 grader, indtil den er gylden.

Follow my blog with Bloglovin

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *