Luciaboller

Jeg nåede desværre ikke at lave luciaboller i onsdags, hvor det var luciadag, så det er derfor, at I først får opskriften nu. Jeg synes dog ikke, at I skal snydes for opskriften, for luciaboller kan jo sagtens spises i hele december! Disse er koldhævet, så det er jo perfekt til morgenbordet her i weekenden? Nyd dem imens de er lune og gerne med koldt smør.

Mængden er ikke så stor, da vi kun er to herhjemme, men så kan du bare lave dobbelt portion, hvis du skal have lidt flere boller.

Ingredienser til 5 luciaboller: 

  • 40 g smør
  • 1 dl mælk
  • 15 g gær
  • 1/4 tsk safran (det havde jeg ikke, så jeg brugte i stedet 1/4 tsk gurkemeje og 1/4 tsk kardemomme)
  • 1,5 spsk sukker
  • 1/4 tsk salt
  • 50 g fuldkornsspeltmel (eller evt. grahamsmel)
  • Ca. 150 g fintsigtet speltmel (eller hvedemel)
  • 1 æg
  • Rosiner

Fremgangsmåde: 

  1. Smelt smørret og hæld det i en skål.
  2. Tilsæt mælk og gær. Rør rundt indtil gæren er opløst.
  3. Tilsæt safran (eller gurkemeje og kardemomme) og sukker.
  4. Kom fuldkornsmelet i og dernæst salt. Rør rundt.
  5. Tilsæt fintsigtet speltmel lidt af gangen, indtil dejen er lækker og smidig. Kom endelig ikke for meget mel i – ellers bliver bollerne tørre.
  6. Læg et viskestykke over skålen og kom den i køleskabet natten over.
  7. Næste morgen skær du dejen ud i 5 lige store stykker og form dem til forskellige figurer. Her er det altså kun fantasien, der sætter grænser! Men kig evt. på billedet, hvor de er formet som S’er.
  8. Placer luciabollerne på en beklædt bageplade og lad dem efterhæve i en halv times tid.
  9. Lad imens ovnen varme op til 225 grader.
  10. Når bollerne har hævet færdig, så skal de pensles med et sammenpisket æg. Pynt med rosiner – evt. én i hver ende.
  11. Skru ovnen ned på 200 grader og bag bollerne i 10-12 minutter, indtil de er gyldne.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *